Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Pasta kanapkowa Cremette z curry i łososiem

Rodzaj: Kanapka

Składniki

  • 4 bagietki z ziarnami
  • 300 g łososia wędzonego w plastrach
  • 100 g sosu curry
  • 200 g sera Hochland Cremette
  • 10 g kolendry świeżej
Sos curry
  • 500 g cebuli białej
  • 180 g pomidorów
  • 15 g imbiru świeżego
  • 1/2 łyżki kolendry w ziarnach
  • 1/2 laski kory cynamonowej
  • 2 sztuki anyżu gwiazdek
  • 1/2 łyżki przyprawy curry żółtej
  • 1/4 łyżki kurkumy w proszku
  • 1/4 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1/4 łyżki kuminu
  • 50 ml oleju
  • sól i pieprz do smaku
Do dekoracji
  • 1/2 papryczki chili
  • pęczek kolendry

Instrukcje

  • Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę, pomidora pokrój w większą kostkę.
  • Imbir obierz i pokrój na małe kawałki.
  • W garnku rozgrzej olej i następnie podsmaż cebulę, po chwili dodaj kolejno anyż, cynamon, kolendrę i imbir.
  • Usmaż na złoty kolor.
  • Następnie dodaj pomidory i podsmaż przez kolejne 3 minuty, po tym czasie dodaj resztę przypraw i smaż na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić sosu.
  • Sos ostudź, wyciągnij gwiazdki anyżu oraz korę cynamonową.
  • Ser Hochland Cremette utrzyj w misce, dodaj do niego przygotowany sos curry i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie wsyp drobno pokrojoną kolendrę.
  • Bagietki podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 2 minuty, aby były złociste i chrupiące.
  • Ciepłe pieczywo przekrój nożem z piłką na pół.
  • Dolną połówkę posmaruj serem Hochland Cremette z curry i dodatkami, na tym ułóż plastry wędzonego łososia.
  • Posyp obficie pokrojonymi liśćmi kolendry oraz odrobiną posiekanego chili.
  • Przykryj górną połówką bagietki.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów