Odkryj przepis na:
Porcje: 8
Składniki
Kruszonka cynamonowa
- 75 g masła
- 18 g cukru
- 18 g cukru brązowego
- 18 g cukru trzcinowego muscovado
- 75 g mąki pszennej
- 75 g mąki migdałowej
- 1,4 g cynamonu cejlońskiego
- 55 g masła
Baza sernikowa
- 500 g sera Hochland Creamland śmietankowy
- 130 g śmietany
- 200 g czekolady białej
- 70 g żółtek
- 90 g cukru
- 4 g skrobi kukurydzianej
- skórka starta z ¼ cytryny
- skórka starta z ½ limonki
- skórka starta z ½ pomarańczy
Instrukcje
- . Dla uzyskania kruszonki połącz i wymieszaj wszystkie składniki (poza 55 g masła, które dodasz po upieczeniu).
- Następnie upiecz ją w piekarniku w 180ºC przez około 20 minut.
- Po upieczeniu dodaj rozpuszczone masło i wyłóż do formy o średnicy 24 cm.
- Śmietanę zagotuj ze skórkami cytrusów.
- Połącz ze sobą żółtka, cukier i skrobię.
- Żółtka zalej ⅓ zagotowanej śmietany cały czas mieszając.
- Przelej masę do garnka ze śmietaną i gotuj do pasteryzacji (82ºC).
- Wlej do miski z czekoladą i zblenduj masę razem.
- Następnie dodaj ser Hochland Creamland śmietankowego i ponownie zblenduj.
- Wyłóż masę do formy z kruszonką i następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 96ºC przez 120 minut.
- Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów