Odkryj przepis na:
Porcje: 2 serniki o średnicy 18 cm
Składniki
SHORT BREAD 230G/SZT.
- 300 g masło
- 225 g cukier puder
- 55 g jajka
- 450 g mąka pszenna
- 150 g mąka migdałowa
- 5 g proszek do pieczenia
- 70 g mleko
FLAN
- 570 g mleko
- 570 g Cremette
- 15 g masło
- 210 g jajka
- 170 g cukier
- 50 g skrobia kukurydziana
- 60 g pasta migdałowa
- 100 g Amaretto
GALARETKA Z KAWY
- 400 g kawa czarna z ekspresu
- 20 g Amaretto
- 3 g agar
- 60 g cukier
- 4 g żelatyna
Instrukcje
SHORT BREAD 230G/SZT.
- Masło, margarynę oraz cukier puder roztablerować na gładką masę.
- Następnie dodać jajka oraz mleko do gładkiej masy, zamieszać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Wymieszać razem z pierwszą masą.
- Ciasto rozwałkować między dwoma papierami na grubość około 1,5cm. Zamrozić.
- Wyciąć do formy o średnicy 18cm, zamrozić.
- Piec w 180ºC przez około 20 minut.
FLAN
- Mleko, ser Cremette i masło zagotować.
- Wymieszać razem jajka, cukier i skrobię.
- Połączyć obie masy ze sobą w jednym naczyniu.
- Ponownie podgrzać do zgęstnienia masy w garnku.
- Dodać pastę migdałową oraz Amaretto, wymieszać.
GALARETKA Z KAWY
- Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
- Resztę składników połączyć w garnku. Zagotować.
- Dodać żelatynę.
ZŁOŻENIE:
- Do wypieczonej formy ze spodem wyłożyć na boki papier do pieczenia.
- Wylać do formy gorący flan w ilości 850g/szt.
- Odstawić do schłodzenia w lodówce do stwardnienia powierzchni.
- Piec w 165ºC przez 45 minut. Odstawić do schłodzenia.
- Galaretkę z kawy wylać do formy 16cm 230g/szt, i zamrozić.
- Galaretkę ułożyć na flanie.
- Opcjonalnie można udekorować dyskiem z czekolady i kakao.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów