Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Sernik pieczony tiramisu typu flan na bazie Cremette

Course: Deser
Servings: 2 serniki o średnicy 18 cm

Ingredients

SHORT BREAD 230G/SZT.
  • 300 g masło
  • 225 g cukier puder
  • 55 g jajka
  • 450 g mąka pszenna
  • 150 g mąka migdałowa
  • 5 g proszek do pieczenia
  • 70 g mleko
FLAN
  • 570 g mleko
  • 570 g Cremette
  • 15 g masło
  • 210 g jajka
  • 170 g cukier
  • 50 g skrobia kukurydziana
  • 60 g pasta migdałowa
  • 100 g Amaretto
GALARETKA Z KAWY
  • 400 g kawa czarna z ekspresu
  • 20 g Amaretto
  • 3 g agar
  • 60 g cukier
  • 4 g żelatyna

Instructions

SHORT BREAD 230G/SZT.

  • Masło, margarynę oraz cukier puder roztablerować na gładką masę.
  • Następnie dodać jajka oraz mleko do gładkiej masy, zamieszać.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Wymieszać razem z pierwszą masą.
  • Ciasto rozwałkować między dwoma papierami na grubość około 1,5cm. Zamrozić.
  • Wyciąć do formy o średnicy 18cm, zamrozić.
  • Piec w 180ºC przez około 20 minut.

FLAN

  • Mleko, ser Cremette i masło zagotować.
  • Wymieszać razem jajka, cukier i skrobię.
  • Połączyć obie masy ze sobą w jednym naczyniu.
  • Ponownie podgrzać do zgęstnienia masy w garnku.
  • Dodać pastę migdałową oraz Amaretto, wymieszać.

GALARETKA Z KAWY

  • Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
  • Resztę składników połączyć w garnku. Zagotować.
  • Dodać żelatynę.

ZŁOŻENIE:

  • Do wypieczonej formy ze spodem wyłożyć na boki papier do pieczenia.
  • Wylać do formy gorący flan w ilości 850g/szt.
  • Odstawić do schłodzenia w lodówce do stwardnienia powierzchni.
  • Piec w 165ºC przez 45 minut. Odstawić do schłodzenia.
  • Galaretkę z kawy wylać do formy 16cm 230g/szt, i zamrozić.
  • Galaretkę ułożyć na flanie.
  • Opcjonalnie można udekorować dyskiem z czekolady i kakao.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów