Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Sernik z gorzką cytryną japońską yuzu

Na deser
Czas przygotowania: 45 minuty
Rodzaj: Deser
Porcje: 8

Składniki

Spód
  • 35 g masła
  • 70 g herbatników korzennych digestive
Masa sernikowa
  • 450 g Cremette
  • 125 g cukru
  • 23 g mąki pszennej
  • cytryna
  • 2 jajka
  • 100 g śmietany 18%
Galaretka
  • 250 g puree z yuzu dodatkowo odrobina mango
  • 40 g cukru
  • 2 listki żelatyny

Instrukcje

  • Przygotuj spód rozdrabniając herbatniki i łącząc je z masłem na jednolitą masę
  • Wyłóż foremki 0,5 cm warstwą spodu
  • Połącz w blenderze ser Cremette, cukier, mąkę, sok z cytryny, jajko i śmietanę, zmiksuj na gładką masę
  • Wlej masę sernikową do foremek do pieczenia
  • Piecz serniki w zależności od ich rozmiaru od 14 do 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza z parowaniem
  • Przygotuj galaretkę - połącz cukier, pure z yuzu i żelatynę, wylej do foremek na upieczone serniki i odstaw do stężenia
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów