Odkryj przepis na:
Porcje: 2
Składniki
SABLE PIERNIKOWE 35G/SZT.
- 180 g masło
- 100 g cukier puder
- 0,5 g szczypta soli
- 45 g mąka migdałowa
- 70 g jajka
- 380 g mąka pszenna
- 7,5 g kakao
- 14 g przyprawa do piernika
FLAN
- 230 g mleko
- 230 g Cremette
- 5 g masło
- 85 g jajka
- 70 g cukier
- 20 g skrobia kukurydziana
POWIDŁA
- 400 g śliwki
- 40 g cukier
Instrukcje
SABLE PIERNIKOWE
- Wszystkie suche składniki oraz masło wymieszać razem tak aby nie było widoczne masło.
- Dodać jajka.
- Rozwałkować, wykroić odpowiednie kształty. Zamrozić.
- Wypiekać w 175ºC przez około 14 minut.
FLAN
- Mleko, ser Cremette oraz masło zagotować.
- Wymieszać razem jajka, cukier i skrobię.
- Połączyć obie masy ze sobą.
- Ponownie podgrzać do zgęstnienia masy w garnku.
POWIDŁA
- Obrać i wypestkować śliwki, zasypać je cukrem.
- Gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 – 2 godziny.
- Schłodzić.
ZŁOŻENIE
- Na wypieczonej formie z ciastem rozsmarować powidła po 80g, schłodzić.
- Do formy wylać gorący flan w ilości 315g/szt.
- Posypać płatkami polewy cukierniczej toffi w ilości 20g/szt., następnie delikatnie przemieszać masę bez łączenia składników.
- Odstawić do schłodzenia w lodówce, do stwardzienia powierzchn.
- Piec w 165ºC przez 45 minut.
- Odstawić do schłodzenia.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów