Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Sernik zakręcony toffi na bazie Cremette na pierniczkowym spodzie

Rodzaj: Deser
Porcje: 2

Składniki

SABLE PIERNIKOWE 35G/SZT.
  • 180 g masło
  • 100 g cukier puder
  • 0,5 g szczypta soli
  • 45 g mąka migdałowa
  • 70 g jajka
  • 380 g mąka pszenna
  • 7,5 g kakao
  • 14 g przyprawa do piernika
FLAN
  • 230 g mleko
  • 230 g Cremette
  • 5 g masło
  • 85 g jajka
  • 70 g cukier
  • 20 g skrobia kukurydziana
POWIDŁA
  • 400 g śliwki
  • 40 g cukier

Instrukcje

SABLE PIERNIKOWE

  • Wszystkie suche składniki oraz masło wymieszać razem tak aby nie było widoczne masło.
  • Dodać jajka.
  • Rozwałkować, wykroić odpowiednie kształty. Zamrozić.
  • Wypiekać w 175ºC przez około 14 minut.

FLAN

  • Mleko, ser Cremette oraz masło zagotować.
  • Wymieszać razem jajka, cukier i skrobię.
  • Połączyć obie masy ze sobą.
  • Ponownie podgrzać do zgęstnienia masy w garnku.

POWIDŁA

  • Obrać i wypestkować śliwki, zasypać je cukrem.
  • Gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 – 2 godziny.
  • Schłodzić.

ZŁOŻENIE

  • Na wypieczonej formie z ciastem rozsmarować powidła po 80g, schłodzić.
  • Do formy wylać gorący flan w ilości 315g/szt.
  • Posypać płatkami polewy cukierniczej toffi w ilości 20g/szt., następnie delikatnie przemieszać masę bez łączenia składników.
  • Odstawić do schłodzenia w lodówce, do stwardzienia powierzchn.
  • Piec w 165ºC przez 45 minut.
  • Odstawić do schłodzenia.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów