Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Ślimaczki z serem, bekonem i sosem pomidorowym

Prep Time: 1 hour 28 minutes
Course: Przekąska
Servings: 12

Ingredients

  • 2 kulki mrożonego ciasta na pizzę
  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kg Hochland Cagliata
  • 150 g bekonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Instructions

  • rozmroź ciasto na pizzę
  • pomidory umyj i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie dodaj pomidory, duś przez około 15 minut
  • dwie kulki ciasta połącz, zagnieć i rozwałkuj na owalny placek
  • podsyp placek mąką i odwróć
  • na cieście rozsmaruj schłodzony sos, następnie posyp warstwą rozdrobnionego sera Hochland Cagliata
  • bekon pokrój w drobną kosteczkę i rozsyp równomiernie na cieście
  • ciasto z nadzieniem zwiń w ciasny rulon
  • roladę pokrój w poprzek na 2,5 cm ślimaczki
  • odwracaj każdą porcję ciasta na płasko i wyrównuj kształt ręką
  • ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • piecz przez 10 minut w 220°C
  • podawaj na gorąco jako dodatek do zupy lub serwuj na zimno jako przekąskę do piwa lub jako pieczywo do sałatek
  • możesz podgrzewać uprzednio upieczone ślimaczki przez 2-3 minuty w piekarniku, posypując je dodatkową porcją sera
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów