Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Uramaki Creamland z wędzonym łososiem

Prep Time: 45 minutes
Course: Sushi
Servings: 1

Ingredients

Główne
  • 0,5 płata nori
  • 70 g ryżu do sushi
  • 100 g sera Hochland Creamland z ogórkiem i koperkiem
  • 15 g ogórka świeżego
  • 100 g łososia wędzonego na zimno
Ryż+zaprawa
  • 200 g ryżu do sushi
  • 1 listek kombu
  • 6 łyżek octu ryżowo - zbożowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
Dodatki
  • koperek
  • wasabi
  • marynowany imbir
  • sos sojowy

Instructions

  • Wypłucz ryż do sushi, zagotuj wodę z kombu.
  • Gotuj ryż przez 15 minut, następnie odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut.
  • Przygotuj zaprawę do ryżu: w małym garnku wymieszaj ocet, cukier i sól.
  • Podgrzewaj mieszając aż do rozpuszczenia składników.
  • Nie dopuść do zagotowania zaprawy, odstaw ją do wystudzenia, następnie dodaj zaprawę do ugotowanego ryżu.
  • Ogórek obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  • Pokrój łososia w cienkie paski (ok. 0,5 cm grubości).
  • Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią (ponieważ uramaki to typ “odwróconego sushi”, który zakłada zawinięcie nori ze składnikami w środku, a ryż pozostaje na zewnątrz rolki).
  • Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
  • Ryż rozłóż wzdłuż połowy płata nori, na całej jego powierzchni (która będzie zewnętrzna).
  • Ułóż na ryżu kawałki pokrojonego łososia.
  • Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat nori znalazł się tym razem na wierzchu (w razie potrzeby przesuń nori z ryżem bliżej krawędzi maty, gdzie zacznie się zwijanie rolki).
  • Nori posmaruj obficie serem Hochland Creamland z ogórkiem i koperkiem, na tym rozłóż kawałki pokrojonego ogórka.
  • Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
  • Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2. równomierne części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
  • Gotowe sushi ułóż na talerzu i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów