Powrót
Cheddar Jack Berliner sandwich
Składniki:
Wszystkie składniki
- 1 minibagietka ługowana
- 150g polędwiczek z kurczaka
- 20g bułki tartej lub gotowej panierki
- 20g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta papryki chilli
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 liść sałaty
- ½ czerwonej papryki
- 100g sera Hochland Cheddar Jack
- 2 łyżki majonezu
- 1 drewniana szpadka do kanapek i szaszłyków
Przepis krok po kroku
- 1. sałatę umyj i osusz na papierowym ręczniku
- 2. cebulę pokrój na cienkie talarki
- 3. paprykę umyj i pokrój na piórka
- 4. umyj polędwiczki, następnie osusz na papierowym ręczniku
- 5. rozbij jajko do miski, dodaj przyprawy, oraz sól i pieprz do smaku, rotrzep na gładką masę
- 6. przygotuj w drugiej misce panierkę lub bułkę tartą
- 7. panieruj mięso najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu dokładnie obtaczaj w bułce tartej lub gotowej panierce
- 8. na patelni rozgrzej masło klarowane
- 9. smaż polędwiczki przez 7 minut, obracając je co 2 minuty, do czasu aż panierka będzie złota i chrupiąca, a mięso w środku usmażone
- 10. bagietkę przekrój na pół, obie połówki posmaruj cienko majonezem
- 11. dolną połowę bułki posyp wiórkami cheddar jack, następnie udekoruj sałatą, cebulą i papryką
- 12. na sałacie układaj usmażone polędwiczki
- 13. posyp wiórkami cheddar jack
- 14. przykryj górną połową bułki
- 15. przebij sandwich szpadką
- 16. kanapkę podawaj z pikantnymi korniszonami i sosem musztardowym