Powrót

Sernik baskijski cremette

Składniki:
Składniki
  •  1 kg sera Hochland Cremette
  •  6 jajek
  •  500 ml śmietany 30%
  •  30 g mąki pszennej
  •  1 łyżeczka soli
  •  340 g cukru drobnego

Przepis krok po kroku

  • 1. Umieść w mikserze Ser Hochland Cremette, śmietanę, cukier oraz sól i wymieszaj dokładnie przez około 4 minuty.
  • 2. Kolejno dodawaj po jednym jajku, stale dokładnie mieszając masę.
  • 3. Śmietanę dodaj w kilku porcjach i ubijaj wszystko przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodaj mąkę pszenną (przesianą).
  • 4. Formę wyłóż pergaminem (uprzednio namocz go w wodzie, wówczas łatwiej będzie wyłożyć formę).
  • 5. Piekarnik rozgrzej do 200oC.
  • 6. Formy z sernikiem włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut.
  • 7. Po upływie 25 minut, w połowie pieczenia, obróć sernik o 180o, aby z każdej strony upiekł się równo.