Powrót
Sernik baskijski Cremette
Składniki:
Składniki
- 1 kg sera Hochland Cremette
- 6 jajek
- 500 ml śmietany 30%
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 340 g cukru drobnego
Przepis krok po kroku
- 1. Umieść w mikserze Ser Hochland Cremette, śmietanę, cukier oraz sól i wymieszaj dokładnie przez około 4 minuty.
- 2. Kolejno dodawaj po jednym jajku, stale dokładnie mieszając masę.
- 3. Śmietanę dodaj w kilku porcjach i ubijaj wszystko przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodaj mąkę pszenną (przesianą).
- 4. Formę wyłóż pergaminem (uprzednio namocz go w wodzie, wówczas łatwiej będzie wyłożyć formę).
- 5. Piekarnik rozgrzej do 200oC.
- 6. Formy z sernikiem włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut.
- 7. Po upływie 25 minut, w połowie pieczenia, obróć sernik o 180o, aby z każdej strony upiekł się równo.