Powrót
Futomaki Cremette z tuńczykiem, awokado i marynowaną rzodkwią
Składniki:
- 80 g ryżu do sushi (ugotowanego)
- 1⁄2 płata nori
- 15 g sera Hochland Cremette
- 70-80 g tuńczyka
- 10 g awokado
- 15 g rzodkwi takuan marynowanej
- 1 liść sałaty
DODATKI
- Imbir marynowany
- Sos sojowy
- Wasabi
Przepis krok po kroku
- 1. Przygotuj awokado: obierz, usuń pestkę i pokrój w paski.
- 2. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch i równomiernie rozłóż na nim ryż.
- 3. Następnie rozsmaruj grubą warstwę sera Hochland Cremette.
- 4. Na środku ułóż kolejno awokado, kawałki tuńczyka i rzodkiew, całość przykryj liściem sałaty.
- 5. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
- 6. Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
- 7. Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.