Powrót
Miniuramaki Cremette z awokado, szczypiorkiem i kalmarami w tempurze
Składniki:
- 80 g ryżu (ugotowanego)
- 1⁄2 płata nori
- 15 g sera Hochland Cremette
- 2 paski kalmara (7 mm)
- 10 g awokado
- 1 liść szczypiorku
TEMPURA
- Mix mąki do tempury
- Woda
DODATKI
- Imbir marynowany
- Sos sojowy
- Wasabi
Propozycja rolki niedrogiej w produkcji, pomimo tego
że kalmar kojarzy się z konsumentem premium.
Trwała forma, długo utrzymująca dobry wygląd.
W Polsce rolki z tempurą są bardzo popularne.
Klienci chętnie je wybierają, ponieważ są bardziej
zbliżone do preferencji smakowych Europejczyków.
Chrupkie i delikatne w smaku ciasto jest bardzo
lubianą formą w sushi.
Przepis krok po kroku
- 1. Tuby kalmara rozmróź i pokrój na paski grubości 7 mm.
- 2. Przygotuj tempurę: połącz składniki, doprowadź do konsystencji ciasta na naleśniki.
- 3. Ciasto przed smażeniem musi mieć temperaturę chłodniczą - około 10oC, dzięki czemu nie nasiąknie olejem.
- 4. Następnie obtocz kalmara w mące, a kolejno w schłodzonej tempurze.
- 5. Wrzuć na rozgrzany do 160oC głęboki olej.
- 6. Smaż na złoty kolor przez około 4 minuty (do momentu, aż ciasto będzie chrupiące).
- 7. Zdejmij i pozostaw do ostygnięcia.
- 8. Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią (ponieważ uramaki to typ “odwróconego sushi”, który zakłada zawinięcie nori ze składnikami w środku, a ryż pozostaje na zewnątrz rolki).
- 9. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
- 10. Rozłóż ryż na całej jego powierzchni i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
- 11. Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat znalazł się tym razem na wierzchu (w razie potrzeby przesuń nori z ryżem bliżej krawędzi maty, gdzie zacznie się zwijanie rolki).
- 12. Nori posmaruj obficie serem Hochland Cremette, na tym rozłóż kawałki awokado i usmażonego kalmara.
- 13. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie.
- 14. Uformuj w delikatny kwadrat.
- 15. Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
- 16. Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.