Powrót

Miniuramaki cremette z awokado, szczypiorkiem i kalmarami w tempurze

Składniki:
  •  80 g ryżu (ugotowanego)
  •  1⁄2 płata nori
  •  15 g sera Hochland Cremette
  •  2 paski kalmara (7 mm)
  •  10 g awokado
  •  1 liść szczypiorku
TEMPURA
  •  Mix mąki do tempury
  •  Woda
DODATKI
  •  Imbir marynowany
  •  Sos sojowy
  •  Wasabi
Propozycja rolki niedrogiej w produkcji, pomimo tego że kalmar kojarzy się z konsumentem premium. Trwała forma, długo utrzymująca dobry wygląd. W Polsce rolki z tempurą są bardzo popularne. Klienci chętnie je wybierają, ponieważ są bardziej zbliżone do preferencji smakowych Europejczyków. Chrupkie i delikatne w smaku ciasto jest bardzo lubianą formą w sushi.

Przepis krok po kroku

  • 1. Tuby kalmara rozmróź i pokrój na paski grubości 7 mm.
  • 2. Przygotuj tempurę: połącz składniki, doprowadź do konsystencji ciasta na naleśniki.
  • 3. Ciasto przed smażeniem musi mieć temperaturę chłodniczą - około 10oC, dzięki czemu nie nasiąknie olejem.
  • 4. Następnie obtocz kalmara w mące, a kolejno w schłodzonej tempurze.
  • 5. Wrzuć na rozgrzany do 160oC głęboki olej.
  • 6. Smaż na złoty kolor przez około 4 minuty (do momentu, aż ciasto będzie chrupiące).
  • 7. Zdejmij i pozostaw do ostygnięcia.
  • 8. Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią (ponieważ uramaki to typ “odwróconego sushi”, który zakłada zawinięcie nori ze składnikami w środku, a ryż pozostaje na zewnątrz rolki).
  • 9. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
  • 10. Rozłóż ryż na całej jego powierzchni i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
  • 11. Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat znalazł się tym razem na wierzchu (w razie potrzeby przesuń nori z ryżem bliżej krawędzi maty, gdzie zacznie się zwijanie rolki).
  • 12. Nori posmaruj obficie serem Hochland Cremette, na tym rozłóż kawałki awokado i usmażonego kalmara.
  • 13. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie.
  • 14. Uformuj w delikatny kwadrat.
  • 15. Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
  • 16. Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.